elektrische verwarming en zonnepanelen

We krijgen veel vragen naar oplossingen om de elektriciteitsfactuur te verlagen bij gezinnen met elektrische verwarming.

- Elektrische verwarming met accumulatoren
* Elektrische verwarming met accumulatoren is het meest voorkomende. Hier zijn er meestal 3 tarieven, piek, dal en excl nacht. Hoewel dit niet direct uit de elektriciteitsfactuur af te leiden is, is het excl nachttarief nog steeds veel goedkoper dan het daltarief. (+/- 0,13 euro/kWh voor excl nachttarief, ipv +/- 0,22 euro/kWh voor het daltarief). De productiekost die vermeld staat op de elektriciteitsfactuur is voor dal en excl nachttarief quasi gelijk, maar er zitten erg grote verschillen in de distributietarieven. Deze staan echter als 1 post vermeld op de elektriciteitsfactuur, waardoor dit niet opvalt.
Indien u dit wenst uit te rekenen kan de simulatie gedaan worden via de vtest van de vreg, of via de simulator op de website van eandis.
* Technisch is het perfect mogelijk om de accumulatoren te versteken van excl nachttarief naar piek/daltarief met de installatie van een timer, maar het is momenteel niet rendabel om de stroom voor de accumulatoren op te wekken met zonnepanelen. Daarvoor is de stroomkost van 0,13 euro/kWh niet hoog genoeg.
* Wat we wel aanraden is om het piek en daltarief op te wekken met zonnepanelen, en eventueel de boiler ook te versteken naar piek/daltarief.
* Een grondige energierenovatie van de woning kan wel inhouden om de elektrische verwarming te vervangen door een warmtepomp, en zo het verbruik zwaar te doen dalen. Bij de meeste huizen is het haalbaar om onder de 10.000 kWh verbruik op jaarbasis te gaan. Indien er dan voldoende plaats is op het dak, kan het volledige verbruik worden opgewekt met zonnepanelen. Dit is erg interessant omdat op die manier een ouder huis omgebouwd is naar de modernste technieken, die ook bij nieuwbouw worden toegepast. Op die manier wordt het huis quasi onafhankelijk van stijgingen van energieprijzen. Ook is de stroom uit zonnepanelen goedkoper dan de stroom die van het net wordt gehaald.

- Elektrische verwarming met het Masser systeem.
* Bij deze systemen is wordt er niet gewerkt met het excl nachttarief. Hier is het rendabel alle stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook daar zitten we met de grens dat maximaal +/- 10.000 kWh kan opgewekt worden met zonnepanelen. Indien het totale verbruik dus hoger ligt en de klant wenst over te gaan naar zo veel mogelijk onafhankelijkheid, zal er eerst voor een meer efficiënt verwarmingssysteem moeten gekozen worden. We geven hierbij graag advies.

AlterElectra BVBA
Karreweg 102
9800 Deinze

Telefoon : 09.220.35.61
Fax : 09.328.62.19

info@alterelectra.com

Maak een afspraak

Bent u geïnteresseerd in ons aanbod, aarzel niet ons te contacteren. Een demo-installatie kan worden bezocht op zaterdagen, na het maken van een afspraak.

Kwaliteit

Kom meer te weten over onze kwaliteitsmerken.

  • kyocera-small.png
  • sma-small.png