Wat wordt verstaan onder het injectietarief of prosumententarief

Het injectietarief of prosumententarief is ingevoerd in juli 2015 als compensatie voor het gebruik van het net voor de 'opslag' van de elektriciteit geproduceerd door zonnepanelen.
De stroom die wordt geproduceerd door de zonnepanelen wordt namelijk niet steeds direct verbruikt in het huis/bedrijf. Voor kleinere installaties (installaties tot 10 kW) aanvaardt de netbeheerder dat er wordt gewerkt met een terugdraaiende meter. Met andere woorden, op jaarbasis wordt gekeken hoeveel er netto van het net verbruikt is. Dit komt overeen met het verbruik- de productie van de zonnepanelen.
In tussentijd is de teller veel achteruit gedraaid wanneer er meer productie was dan verbruik (bv op een zonnige dag als er niemand thuis is) en veel vooruit gedraaid (bv bij bewolkt weer op een winterse vooravond). Het net vangt dit dus op, en hiervoor vragen de distributienetbeheerders een vergoeding.

Deze vergoeding is in functie van de distributienetbeheerder en van het vermogen van de omvormer. Bv een 5 kW omvormer bij de distributienetbheerder Gaselwest zal een jaarlijkse netvergoeding vragen van 5 x 113 euro.

Meeer uitleg over de tarieven is te vinden op volgende site : http://www.vreg.be/nl/prosumententarief

In onze opbrengstberekeningen wordt steeds rekening gehouden met dit netinjectietarief. De investering blijft een rendabele investering.

AlterElectra BVBA
Karreweg 102
9800 Deinze

Telefoon : 09.220.35.61
Fax : 09.328.62.19

info@alterelectra.com

Maak een afspraak

Bent u geïnteresseerd in ons aanbod, aarzel niet ons te contacteren. Een demo-installatie kan worden bezocht op zaterdagen, na het maken van een afspraak.

Kwaliteit

Kom meer te weten over onze kwaliteitsmerken.

  • kyocera-small.png
  • sma-small.png